Fort Sabina

Willemstad

Met meer dan 200 jaar aan geschiedenis is Fort Sabina een bezoek zeker waard. Of je op zoek gaat naar verhalen uit het verleden of de prachtige natuur wilt bewonderen, op het 12 hectare grote terrein is er voor ieder iets te beleven. Het fort is vrij toegankelijk gedurende onze openingstijden en beschikt over een ruime gratis parkeergelegenheid. 

Maar daarnaast beschikken we ook over onze alom geroemde brasserie de Kletsmajoor. Geniet van een Broodsnede Napoleon, een Kanonskogel of de Bunker King. En hoef je niet meer te rijden dan hebben we ook nog bieren met namen als Grof geschut, Brisant en Bonaparte. Afijn, een pitstop dus zeker waard !

Natuur

Na een heerlijke lunch is het goed de benen te strekken. En Fort Sabina wordt niet voor niets het groene fort genoemd: wandelaars en natuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Waar vroeger het gebulder van kanonnen te horen was en soldaten rond marcheerden, is het nu een oase van rust met wel twintig verschillende vogel soorten waar onder zeldzame soorten als de kerkuil, het ijsvogeltje en de gekraagde roodstaart. Daarnaast vind je er vleermuizen (baard- en watervleermuis). Ook verschillende bloemen en insecten vind je rond het fort in overvloed. Genoeg om te ontdekken dus!

Historie

In 1811 is Fort Sabina gebouwd in opdracht van Napoleon. Je komt binnen via het poortgebouw, loopt door naar de kazerne en het oudste gedeelte van het fort, de tour modèle. Bewonder de prachtige gewelven en authentieke details. Je kunt de geschiedenis hier bijna proeven. Vergeet ook het Kruithuis, het Terre plein, de kazematten en de dubbele caponnière niet.

Wandel- en fietsroutes

Heb je achterop de auto de fietsen meegenomen? Het fort en de omliggende natuur zijn ook prima te verkennen via een van de diverse wandel- en fietsroutes. Zo is er bijvoorbeeld de 34 km lange West Riding fietsroute in het spoor van de geallieerde bevrijders van Noordwest-Brabant. Hierbij kom je bij verschillende historische plaatsen. Fort Sabina is hierbij het ideale startpunt.

Genieten langs de route

Zuiderwaterlinine

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom

Title of attraction

Bezoek de parel van Bergen op Zoom, het Markiezenhof. Het voormalige woonpaleis is ontstaan in de periode tussen 1485 en circa 1520. Het Markiezenhof heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad, zo is het complex in het verleden gebruikt als adellijk woonpaleis, bestuurscentrum van het Markiezaat, militair hospitaal en kazerne. In 1968 besloot men het gebouw voor publiek open te stellen door er een museum van te maken. Op avontuur door dit uitgestrekte paleis met zijn vele zalen, kamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen, krijg je een goed beeld van de geschiedenis van stad en regio.

Geertruidenberg

De Bergsche Battery beeldt de historische stadsmilitie van Geertruidenberg uit

Title of attraction

Tijdens evenementen in binnen- en buitenland spelen zij de historische gebeurtenissen van 1593 zo natuurgetrouw mogelijk na. Bij de Battery heeft iedereen een eigenrol, zoals piekenier, musketier, kanonnier, zwaardvechter, tamboer, smid, marketenster, kwakzalver of muzikant. Alles wat past in een leger en kampement uit 1593.

Geertruidenberg

Verbindende vestingstad in Brabant

Title of attraction

In de tentoonstelling Geertruidenberg: Verbindende vestingstad in Brabant wordt ‘verbindend’ getoond, met als thema’s: de Langstraatspoorlijn, (meestal ‘t Halvezolenlijntje genoemd), de Zuiderwaterlinie en Krijgsgeweld. De drie genoemde thema’s waren eerder onderwerp van aparte tentoonstellingen van de Oudheidkundige Kring ‘Geertruydenberghe’, zijn dit jaar tot één bijzonder gevarieerde tentoonstelling samengevoegd.

Drunen

Restaurant & Partycentrum Remise

Title of attraction

Restaurant en partycentrum Remise is gelegen aan de rand van Drunen nabij Heusden en is een prima vertrek- en startpunt voor toertochten.

Raamdonksveer

Dubbel genieten bij Boelaars

Title of attraction

Waan je in strandsfeer… in Raamsdonksveer!

Willemstad

Excursie door historische polder bij Fort Bovensluis

Title of attraction

Recreatiepark Bovensluis biedt een bijzondere rondleiding aan, dwars door een inundatiegebied van de Zuiderwaterlinie. U gaat met een huifkar door de historische polder bij Fort Bovensluis.

Steenbergen

Stadherauten Steenbergen

Title of attraction

Op aanvraag wordt er een stadswandeling georganiseerd met opmerkelijke historische punten in Steenbergen. Leuk om te combineren met een toertocht langs de vestingsteden.

Heusden

Stadswandeling door Heusden

Title of attraction

Je laten leiden langs steegjes, pleintjes, de stadshaven, prachtig gerestaureerde vestingwerken en vele monumentale panden die Heusden rijk is

Heusden

Toeristisch Informatiepunt (TIP) Heusden

Title of attraction

Voor inspiratie en informatie

Willemstad

Rondleiding op Fort Sabina

Title of attraction

Nieuwsgierig naar de historie en de verhalen van het fort? Elke laatste zondag van de maand rondleiding met gids. In juli en augustus elke zondag en woensdag.

Steenbergen

Het Vestinghuis in de Gummaruskerk

Title of attraction

Het Vestinghuys is een tijdelijke tentoonstelling over erfgoed, geschiedenis en landschap in de gemeente Steenbergen.

Bergen op Zoom

Speelnatuurlocatie De Kraaijenberg

Title of attraction

Prachtige speelnatuur locatie langs de route

Willemstad

Fort Sabina

Title of attraction

Met meer dan 200 jaar aan geschiedenis is Fort Sabina een bezoek zeker waard

Klundert

De Stad Klundert

Title of attraction

Kom gezellig binnenlopen en geniet van de pracht en praal van deze kerk.

Info Routes Docs Tests Migrator Plugins

Application: vestingstedenroute
Framework: CFWheels 2.2.0
Environment: Development
Host Name: EC2AMAZ-FHVJMOL
CFML Engine: Lucee5.3.7.47
Data Source: Vestingstedenroute
Database Adapter: MySQL
URL Rewriting: On
URL Obfuscation: Off
Plugins: None
Route: Attractions
Controller: Articles
Action: DisplayArticle
Key(s): sabina-bezienswaardigheid
Parameters: None
Execution Time: 406ms ( action ~406ms , view ~15ms )