De vestingstedenroute Zuid-Holland

De geschiedenis van Nederland, het begin van de 80-jarige oorlog

De zeventien gewesten van de Nederlanden behoorden in de 16de eeuw tot het Spaanse rijk, maar het verzet tegen het beleid van Filips II werd steeds sterker. In 1568 begon met de Slag bij Heiligerlee de Tachtigjarige Oorlog, waarin de hertog van Alva tegenover Stadhouder Willem van Oranje stond. Brielle speelde in het begin van deze opstand een belangrijke rol. Op zee begaven zich de beruchte watergeuzen, aangestuurd door Willem, die schepen aanvielen die van en naar de Nederlanden voeren. Vanwege een flinke storm gingen zij op 1 april 1572 onder leiding van Willem Blois van Treslong voor anker bij diens geboorteplaats Brielle. Daar besloten zij in de naam van Oranje Brielle in te nemen, met succes. Het eerste verlies van Spanje in Nederland was een feit.

Het prachtige Stadhuis van het Zuid-Hollandse Nieuwpoort

De inname van Brielle vormde een kantelpunt in de Tachtigjarige Oorlog, omdat vanuit hier als een soort olievlek andere steden in meerdere gewesten zich aansloten bij de Opstand, als zij al niet door de watergeuzen of de troepen van Oranje werden veroverd. De inname van Den Briel kan daarom worden gezien als het begin van het onafhankelijke Nederland dat we nu kennen.

In deze vestingstedenroute verken je het begin van de 80 jarige oorlog. Ontdek de verhalen van beroemde grote en kleine vestingstedensteden in Zuid-Holland. Geniet van het mooie landschap en de bijzondere monumenten langs de route en beleef het unieke verhaal van elke stad.

 

 

Nieuwtjes over de Vestingstedenroute Zuid-Holland

Aftrap Vestingstedenroute Zuid-Holland

Op zaterdag 11 juni wordt de Zuid-Hollandse route van de Vestingstedenroute voor het eerst gereden - door oldtimers - vanaf startpunt vestingstad Brielle. Klik hier voor het programma.

Wat valt er zoal te ontdekken langs de Vestingstedenroute Zuid-Holland?

Gorinchem

Gorcums Museum

Het Gorcums Museum bevindt zich midden in het hart van de stad, in het negentiende-eeuwse, voormalige stadhuis aan de Grote Markt. Het Gorcums Museum biedt een podium voor kunst, cultuur, design en historie. Maak hier kennis met de Martelaren van Gorcum in de bredere context van de lokale geschiedenis en het verhaal van Gorcum. Ontdek naast de doorlopende en wisseltentoonstellingen ook de kunstuitleen, museumwinkel en restaurant ’t Oude Stadthuys.

Brielle

Verschillende herinneringen aan de 80-jarige oorlog

In de prachtig bewaarde vestingstad Brielle zelf zijn behalve meer dan 400 rijksmonumenten, nog verschillende herinneringen aan de Tachtigjarige Oorlog te vinden, zoals het 1 April Monument, het Asylhuys met het standbeeld van de Nymph, de Sint-Catharijnekerk waar Willem van Oranje voor de derde maal trouwde.

Info Routes Docs Tests Migrator Plugins

Application: vestingstedenroute
Framework: CFWheels 2.2.0
Environment: Development
Host Name: EC2AMAZ-FHVJMOL
CFML Engine: Lucee5.3.7.47
Data Source: Vestingstedenroute
Database Adapter: MySQL
URL Rewriting: On
URL Obfuscation: Off
Plugins: None
Route: Zuidholland-overview
Controller: Tours
Action: ZuidhollandOverview
Parameters: None
Execution Time: 125ms ( action ~110ms , view ~94ms )