Speelnatuurlocatie De Kraaijenberg

Bergen op Zoom

Een ideale combinatie voor een gezin. Eerst genieten van de vestingsteden en daarna de benen strekken in de speelnatuurlocatie De Kraaijenberg bij Bergen op Zoom. Speciaal voor kinderen gemaakt. Deze plek is bijzonder, want in het Klauterwoud staat een mega picknicktafel waar genoten kan worden van het uitzicht over het Markiezaatsmeer. Het uitkijkpunt met de zeearend accentueert dit uitzicht.

Na een grondige verbouwing is in september 2015 het hernieuwde bezoekerscentrum De Kraaijenberg onder grote publieke belangstelling heropend. De buitenmuren zijn blijven staan, maar de binnenkant ken je niet meer terug. Het bezoekerscentrum heeft een aantrekkelijkere entree gekregen en een compleet nieuwe expositie. Ook is er een speciaal buitenlokaal gecreëerd om scholen uit zowel basis- als voortgezet onderwijs te kunnen ontvangen. Het nieuwe centrum is helemaal klaar om vooral jongeren passie voor natuur te laten ontdekken. Een ideale plek voor natuur- en milieueducatie.

Kinderen komen er graag vanwege het uitdagende karakter van het gebied, ze rennen het pad op en kunnen volop uit de voeten in het omliggende grasveld terrein.

Het bezoekerscentrum is uniek om zijn indrukwekkende uitkijktoren die bovenop een hoog stuifmeelgebied op de Brabantse Wal staat, waarop je een schitterend uitzicht hebt tot in Zeeland toe. Het bezoekerscentrum heeft wisselende exposities over planten en dieren op en rond het natuurgebied de Markiezaat. Dit ligt ten zuidwesten van Bergen op Zoom en is aangewezen als Natura 2000 gebied. Binnen dit gebied de Markiezaat neemt het Markiezaatmeer het grootste deel van het gebied in. Dit meer stond vroeger in verbinding met de Oosterschelde. Aan de oevers van het meer zijn moerassen, riet en wilgenbosschages te vinden. Het gebied is vooral bijzonder doordat er veel (zeldzame) vogelsoorten te zien zijn, bijvoorbeeld de lepelaar, de dodaars, de grauwe gans, de wintertaling, de strandplevier en de kluut. Het Markiezaatsmeer is een van de rijkste vogelgebieden van Nederland en zelfs heel Europa.

Je kunt er een insectentuin en een nestkastenwand bekijken en langs het witte paaltjes pad een route wandelen naar de vogelkijkhut. Er zijn ook wandel- en fietstochten te downloaden van hun website. Ook worden er maandelijks diverse activiteiten voor alle leeftijden georganiseerd, mede dankzij een groot team enthousiaste vrijwilligers in nauwe samenwerking met IVN Groene Zoom en vogelwerkgroep Bergen op Zoom, zoals bijvoorbeeld een schemerwandeling voor het hele gezin. Kortom een bezoek is het meer dan waard!

Genieten langs de route

Zuiderwaterlinine

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom

Title of attraction

Bezoek de parel van Bergen op Zoom, het Markiezenhof. Het voormalige woonpaleis is ontstaan in de periode tussen 1485 en circa 1520. Het Markiezenhof heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad, zo is het complex in het verleden gebruikt als adellijk woonpaleis, bestuurscentrum van het Markiezaat, militair hospitaal en kazerne. In 1968 besloot men het gebouw voor publiek open te stellen door er een museum van te maken. Op avontuur door dit uitgestrekte paleis met zijn vele zalen, kamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen, krijg je een goed beeld van de geschiedenis van stad en regio.

Geertruidenberg

De Bergsche Battery beeldt de historische stadsmilitie van Geertruidenberg uit

Title of attraction

Tijdens evenementen in binnen- en buitenland spelen zij de historische gebeurtenissen van 1593 zo natuurgetrouw mogelijk na. Bij de Battery heeft iedereen een eigenrol, zoals piekenier, musketier, kanonnier, zwaardvechter, tamboer, smid, marketenster, kwakzalver of muzikant. Alles wat past in een leger en kampement uit 1593.

Geertruidenberg

Verbindende vestingstad in Brabant

Title of attraction

In de tentoonstelling Geertruidenberg: Verbindende vestingstad in Brabant wordt ‘verbindend’ getoond, met als thema’s: de Langstraatspoorlijn, (meestal ‘t Halvezolenlijntje genoemd), de Zuiderwaterlinie en Krijgsgeweld. De drie genoemde thema’s waren eerder onderwerp van aparte tentoonstellingen van de Oudheidkundige Kring ‘Geertruydenberghe’, zijn dit jaar tot één bijzonder gevarieerde tentoonstelling samengevoegd.

Drunen

Restaurant & Partycentrum Remise

Title of attraction

Restaurant en partycentrum Remise is gelegen aan de rand van Drunen nabij Heusden en is een prima vertrek- en startpunt voor toertochten.

Raamdonksveer

Dubbel genieten bij Boelaars

Title of attraction

Waan je in strandsfeer… in Raamsdonksveer!

Willemstad

Excursie door historische polder bij Fort Bovensluis

Title of attraction

Recreatiepark Bovensluis biedt een bijzondere rondleiding aan, dwars door een inundatiegebied van de Zuiderwaterlinie. U gaat met een huifkar door de historische polder bij Fort Bovensluis.

Steenbergen

Stadherauten Steenbergen

Title of attraction

Op aanvraag wordt er een stadswandeling georganiseerd met opmerkelijke historische punten in Steenbergen. Leuk om te combineren met een toertocht langs de vestingsteden.

Heusden

Stadswandeling door Heusden

Title of attraction

Je laten leiden langs steegjes, pleintjes, de stadshaven, prachtig gerestaureerde vestingwerken en vele monumentale panden die Heusden rijk is

Heusden

Toeristisch Informatiepunt (TIP) Heusden

Title of attraction

Voor inspiratie en informatie

Willemstad

Rondleiding op Fort Sabina

Title of attraction

Nieuwsgierig naar de historie en de verhalen van het fort? Elke laatste zondag van de maand rondleiding met gids. In juli en augustus elke zondag en woensdag.

Steenbergen

Het Vestinghuis in de Gummaruskerk

Title of attraction

Het Vestinghuys is een tijdelijke tentoonstelling over erfgoed, geschiedenis en landschap in de gemeente Steenbergen.

Bergen op Zoom

Speelnatuurlocatie De Kraaijenberg

Title of attraction

Prachtige speelnatuur locatie langs de route

Willemstad

Fort Sabina

Title of attraction

Met meer dan 200 jaar aan geschiedenis is Fort Sabina een bezoek zeker waard

Klundert

De Stad Klundert

Title of attraction

Kom gezellig binnenlopen en geniet van de pracht en praal van deze kerk.

Info Routes Docs Tests Migrator Plugins

Application: vestingstedenroute
Framework: CFWheels 2.2.0
Environment: Development
Host Name: EC2AMAZ-FHVJMOL
CFML Engine: Lucee5.3.7.47
Data Source: Vestingstedenroute
Database Adapter: MySQL
URL Rewriting: On
URL Obfuscation: Off
Plugins: None
Route: Attractions
Controller: Articles
Action: DisplayArticle
Key(s): kraaijenberg
Parameters: None
Execution Time: 424ms ( action ~424ms , view ~16ms )