Lancering Vestingstedenroute.nl

1 linie, 11 vestingsteden, 1001 ontdekkingen en vele unieke samenwerkingen

De eerste autoroute voor Vestingsteden is een feit. Begeleid door een feestelijke klaroenstoot van een stadsheraut van Steenbergen en begeleidt door Bergsche Battery, het stadsleger van Geertruidenberg, heeft Willemijn van Hees, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV) samen met Peter Staal, directeur van de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) de Zuiderwaterlinieroute geopend. De VNV en KNAC werken samen om de geschiedenis te ontsluiten en mensen plezier te laten beleven in autorijden. Via site vestingstedenroute.nl, een app en een boekje is de route voor een breed publiek toegankelijk. Op de site is ruimte voor horecaondernemers en erfgoedorganisaties om hun aanbod en aanbiedingen te delen.

Vestingstedenroute.nl is een initiatief van de VNV en de KNAC. De gedachte achter deze samenwerking is om vestingsteden te verbinden via een speciaal samengestelde toeristische autoroute en daarmee meerwaarde te bieden voor de omgeving, de erfgoedparels en de horeca.  De lancering van de website vond plaats in de Geertuidskerk in Geertruidenberg. De Zuiderwaterlinieroute is de eerste route die is voortgekomen uit deze samenwerking. De route leidt   langs 11 Brabantse vestingsteden en talloze erfgoedgoed parels zoals forten, kastelen, schansen en vestingwallen.

Kracht van de crisis

Willemijn van Hees: “De huidige tijd doet ons sterker beseffen dat we door samen te werken nieuwe kansen kunnen creëren. Ik ben enorm blij dat ik vandaag, als voorzitter van de VNV samen met de KNAC de site www.vestingstedenroute.nl mag presenteren met daarop een route langs de Zuiderwaterlinie. Op de site staan prachtige aanbiedingen en veel wetenswaardigheden over onze mooie vestingsteden. Uniek voor een dagje uit of een historische vakantie.”
Peter Staal (KNAC) licht het initiatief toe: “Ik ben blij dat er weer een autoroute is die langs historische plaatsen voert. In Nederland is nog heel veel moois te ontdekken dat onder de aandacht van het grote publiek kan worden gebracht. Juist met de auto is dat, in deze tijd, heel goed te doen. Veilig comfortabel en corona-proof.”

De afdeling Midden West van Koninklijke Horeca Nederland reageert enthousiast. Jack Siemons: “Wat een geweldig initiatief van de Vereniging van Nederlandse Vestingsteden en de KNAC. De vestingstedenroute Zuiderwaterlinie biedt de horeca volop kansen voor samenwerking met het erfgoed. Mensen willen genieten van al het moois dat Brabant te bieden heeft, maar ook lekker eten, drinken of zelfs overnachten. Zo helpen we elkaar genieten. Deze steun in de rug kunnen wij heel goed gebruiken. Ook Gastvrij Brabant om omarmt dit initiatief. “Deze website is een prachtige gelegenheid om de Brabantse gastvrijheid te combineren met historisch erfgoed.”, aldus Hubert Boelaars.

www.vestingstedenroute.nl

“Dit is de eerste route in een reeks waarmee de VNV samen met de KNAC de vestingsteden en al het moois daaromheen op de kaart gaat zetten. Hiermee pakken we de handschoen op die het kabinet ons heeft gegeven om erfgoed zichtbaar te maken en ervoor te zorgen dat mensen erfgoed ook gaan beleven.” aldus Willemijn van Hees.
De website www.vestingstedenroute.nl is het kloppend hart van deze samenwerking. Een toolkit is beschikbaar voor erfgoedorganisaties en horecaondernemers zodat zij hun aanbod en aanbiedingen kunnen delen. Via deze site en de communicatiekanalen van de betreffende gemeenten, horecaondernemers, Visit Brabant, de KNAC, de ANWB en vele andere betrokkenen wordt  www.vestingstedenroute.nl onder aandacht gebracht van het grote publiek. Op de homepage staat een sfeerimpressie/videorondleiding van de route.

Het laatste nieuws

Title of news message

Virtuele tour Willemstad

26 okt. 2020

Willemstad is een van de parels van de Vestingstedenroute. Ben je een toer aan het voorbereiden? Kijk dan ook naar de virtuele rondleiding die onlangs is gemaakt.___1__

Title of news message

Museum De Roos is oudste gebouw Geertruidenberg

21 okt. 2020

Museum ‘De Roos’ is gevestigd in een van de oudste panden van Geertruidenberg. Het is een museum, dus je kan binnen kijken. Het gebouw dateert uit de 16e eeuw. Het pand heeft een renaissance trapgevel, houten luiken en een voordeur bestaande uit een onder- en een bovendeur. Het pand ‘De Roos’ is, gelegen achter een dubbele rij lindebomen met zicht op een groot marktplein dat bestraat is met eeuwenoude kinderkopjes, een van de oudste historische objecten die het gelijknamige museum rijk is.

Title of news message

Uitkijktoren fort Henricus

14 okt. 2020

Touren langs de vestingsteden kan nog steeds, ook in de Corona tijd. Zelf een lunchpakketje mee en af en toe uitstappen om een frisse neus te halen. Dan is fort Henricus bij Steenbergen een absolute aanrader. Beklim de uitkijktoren op het fort! Vanaf hier heb je een fantastisch zicht op de polders van West-Brabant.

Title of news message

Halve zolen rally verplaatst naar april 2021

6 okt. 2020

Hou je van rally rijden? Dan is de Halve Zolen Rally van De Langstraat iets voor jou. De Langstraat is dé groene vrijetijdsregio, gelegen tussen de attractieve steden 's-Hertogenbosch, Tilburg en Breda. Met naast grote toeristische trekkers als vestingstad Heusden, Efteling en Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen talrijke unieke parels. Deze rally zou eind oktober 2020 plaatsvinden, maar wordt verplaatst naar voorjaar 2021. Hou het in de gaten op bezoekdelangstraat.nl

Title of news message

Indundatieroute Willemstad

29 sep. 2020

Veilig en gezond touren langs de Zuiderwaterlinie? Na het rijden van een etappe kun je heerlijk de benen strekken in Willemstad. De indundatieroute van 3,5 km is een absolute aanrader. Loop mee langs de sluisjes en doorgangen die van Willemstad een bijna niet te veroveren vesting maakten. Meer informatie via VVV Moerdijk en ook in het Mauritshuis.

Title of news message

Wandeling Beneden Sas langs de route

23 sep. 2020

De route komt langs Beneden Sas. Dat is een prima plek om een wandeling te maken. Even tot rust komen na een wandeling in de Dintelse Gorzen of een ontdekkingstocht op het sluizencomplex? Restaurant, huiskamer, theehuis Beneden Sas biedt de gelegenheid om te genieten van een verse kop koffie met een stuk huisgemaakte taart. Of – voor de grotere trek- een heerlijke lunch of diner. Kijk voor de openingsdagen en -tijden op de website.

Title of news message

Ochtendwandeling in Heusden

17 sep. 2020

Start je toer langs de Zuiderwaterlinie in de ochtend met een stadswandeling in Heusden. Wandel met een gids of ga zelf op ontdekkingstocht over de stadswallen. Wandelboekjes en gidsen zijn bij het Regionaal Bureau voor Toerisme De Langstraat te vinden. Onderweg is een stop bij het Gouverneurshuis zeker de moeite waard. Jaarlijks zijn er meerdere interessante tentoonstellingen te vinden. In de zomer is er een prachtig tuinterras.

Title of news message

Struinwandeling omgeving Megen

14 sep. 2020

Het Toeristisch Informatiecentrum Megen organiseert struinwandelingen door de prachtige natuur langs de Maas. Een ervaren gids neemt u mee langs een gevarieerd landschap en misschien ziet u zelfs een bever of een das. Stevige schoenen en een lange broek zijn noodzakelijk. Een wandeling duurt ongeveer 2 uur. Wegens grote belangstelling adviseren wij u te reserveren want vol is vol.  Kijk op de kalender van Toerisme Megen welke data zijn gereserveerd voor deze struinwandelingen.

Title of news message

Oude Stadhuis Geertruidenberg open op 13 september 2020

7 sep. 2020

Combineer je toertocht met een stadswandeling en rondleiding in Geertruidenberg. Het voormalig stadhuis is open tijdens het Monumentenweekeind op zondag 13 sep 2020. Aanmelden en kaartverkoop via de website van VVV Geertruidenberg. De wandeling met een VVV gids leidt langs de vele monumenten en bezienswaardigheden van Hollands oudste stad Geertruidenberg.

Title of news message

Open monumentendag Moerdijk en Willemstad

31 aug. 2020

De Kunst & Cultuurroute Moerdijk is verplaatst naar 2021, vanwege de Corona richtlijnen. Maar, er is goed nieuws te melden. Een aantal monumenten zijn wel geopend tijdens de landelijke Open Monumentendagen op 6 en 7 september 2020.

Title of news message

Willemstad in vogelvlucht

21 aug. 2020

Willemstad ligt aan de Vestingstedenroute. Bekijk dit deel van de route in vogelvlucht.

Title of news message

Inschrijven stadswandeling Steenbergen kan nu weer

18 aug. 2020

De Stads Herauten Steenbergen verzorgen rondwandelingen door het historische stadshart van vestingstad Steenbergen. Onze wandelingen hebben enkele maanden stilgelegen in verband met de richtlijnen van het RIVM. Nu is besloten weer van start te gaan.

Title of news message

Geertruidenberg in vogelvlucht

15 aug. 2020

Geertruidenberg ligt aan de vestingstedenroute. Bekijk in vogelvlucht dit mooie stukje van de route.

Title of news message

Steenbergen in vogelvlucht

12 aug. 2020

Steenbergen ligt aan de Vestingstedenroute. Bekijk dit stuk van de route in vogelvlucht.

Title of news message

Afsluiting Willemstad elke zondagmiddag

12 aug. 2020

Willemstad – Vesting is op zondagen vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.Dit betreft een afsluiting bij de Landpoortstraat en bij Benedenkade. Er bestaan 4 parkeermogelijkheden: Singel Havenhoofd Haven – Lantarendijk Lantarendijk

Title of news message

Lancering Vestingstedenroute.nl

10 jul. 2020

De eerste autoroute voor Vestingsteden is een feit. Begeleid door een feestelijke klaroenstoot van een stadsheraut van Steenbergen en begeleidt door Bergsche Battery, het stadsleger van Geertruidenberg, heeft Willemijn van Hees, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV) samen met Peter Staal, directeur van de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) de Zuiderwaterlinieroute ‘geopend’. De VNV en KNAC werken samen om de geschiedenis te ontsluiten en mensen plezier te laten beleven in autorijden. Via site www.vestingstedenroute.nl, een app en een boekje is de route voor een breed publiek toegankelijk. Op de site is ruimte voor horecaondernemers en erfgoedorganisaties om hun aanbod en aanbiedingen te delen.

Title of news message

Streekboekje 50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e

8 jul. 2020

Dit boekje is speciaal voor gemeente Moerdijk. Hierin staan 50-natuurbelevenissen voor kinderen in basisschoolleeftijd. Achterin dit boekje zit een kaart van de omgeving, hierop staan de locaties vermeld waar dit allemaal te beleven is. Zo ook is een bezoekje brengen aan de forten in deze gemeente met uw kind is zeker de moeite waard. Ook is de wandeling ‘Tussen Vesting en fort’ een aanrader. Of de Wachter beklimmen, aan de Oostdijk in Willemstad, een markant object aan het Hollands Diep, is een bijzondere natuurbelevenis.

Title of news message

Stadswandelingen in Geertruidenberg weer van start

8 jul. 2020

Na meer dan twee maanden gesloten te zijn geweest, zijn de deuren van het VVV kantoor in Geertruidenberg sinds 1 juni weer geopend. Nu de coronamaatregelen verder versoepeld worden, willen we ook de stadswandelingen door Geertruidenberg Vestingstad aan De Biesbosch weer starten. We nodigen toeristen en inwoners van de gemeente Geertruidenberg uit om op een historische reis te gaan met een van onze enthousiaste stadsgidsen.

Title of news message

Groot terras op de markt Steenbergen

8 jul. 2020

De Markt in Steenbergen omgetoverd tot één groot terras met veel extra tafels en stoelen. Zo kun je gezellig een drankje en een hapje doen in het centrum van Steenbergen.

Info Routes Docs Tests Migrator Plugins

Application: vestingstedenroute
Framework: CFWheels 2.2.0
Environment: Development
Host Name: EC2AMAZ-FHVJMOL
CFML Engine: Lucee5.3.7.47
Data Source: Vestingstedenroute
Database Adapter: MySQL
URL Rewriting: On
URL Obfuscation: Off
Plugins: None
Route: News
Controller: Articles
Action: DisplayArticle
Key(s): lancering-vestingstedenroute
Parameters: None
Execution Time: 901ms ( action ~886ms , view ~16ms )