Touren langs de Zuiderwaterlinie

Vier etappes, vier gebieden ontdekken

De Zuiderwaterlinie loopt van Grave naar Bergen op Zoom over een lengte van zo’n 160 kilometer. Langs de linie kun je vier gebieden onderscheiden, elk met een heel eigen karakter. Deze autoroute bestaat uit vier etappes. Elke etappe bestaat uit een kaart, routebeschrijving en informatie over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. De routes zijn hier beschikbaar. Via deze website kun je per etappe ook een overzicht krijgen van actuele evenementen en speciale aanbiedingen. Bekijk per etappe de erfgoedparels en laat je inspireren!

Etappe 1: Van Grave naar Megen, Ravenstein en Heusden

Welkom in Noordoost-Brabant! Waar de Maas meandert langs vestingstadjes, het water zowel een vriend als een vijand is en er een rijke militaire geschiedenis te vinden is. In deze etappe tour je langs de vestingstadjes Grave, Megen en Ravenstein en eindig je in Heusden.

Hampoort en Graafs museum

Al in 1309 was er een poort naar het gebied De Ham. De Hampoort die we nu kennen, staat er echter pas sinds 1688. Willem III had jaren daarvoor Grave veroverd op de Fransen. Dat ging met grof geschut. Daarom moesten er nieuwe vestingwerken komen, waaronder de huidige Hampoort in Grave. Nu vind je er het Graafs museum. Bekijk vooral de tunnel van tientallen meters die onder de poort door loopt.

Sint Elisabethstraat 10 A
5361 HK Zuiderwaterlinie

Dubbel genieten bij Boelaars

Deze zomer is het bij ons dubbel genieten. Van zowel een historische vestingstad als een heerlijke strandsfeer.

De Nederlandse kust is de mooiste die er is. Die heerlijke strandsfeer hebben wij gecreëerd op ons nieuwe terras. Wekenlang is er door het team van Boelaars keihard gewerkt. Kom genieten van goede koffie, lekkere koude biertjes en wijntjes: lunch, borrel, diner of BBQ!

Leuk detail: je kunt bij ons nu ook reserveren voor een spelletje: Jeu de 'Boel'! (max. 4 personen)

Dinsdag tot en met zondag staat de koffie vanaf 11.00 uur klaar!

Ga je gezellig touren langs de Vestingsteden van de Zuiderwaterlinie? Je bent van harte welkom. We hebben voldoende parkeergelegenheid. Wil je zeker zijn van een plekje? Reserveer dan vooraf. Dat kan via 0162-512406 of door een mail te sturen naar info@boelaarszalencentrum.nl.


Zuiderwaterlinie

Etappe 2: Van Heusden naar Geertruidenberg

Welkom in het middelste deel van de Zuiderwaterlinie! In deze tweede etappe tour je van de ene prachtige vestingstad naar de andere: je rijdt namelijk van Heusden naar Geertruidenberg. Onderweg kom je langs Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, een prachtig natuurgebied waar je ook heerlijk kunt wandelen en fietsen.

Arsenaal St. Gertrudis

Na de afscheiding van de Zuidelijke Nederlanden kreeg Geertruidenberg (opnieuw) strategische betekenis als garnizoensstad. In het Arsenaal St. Gertrudis werden de wapens opgeslagen. Ook waren er een cachot (arrestantenlokaal) en een garnizoensbakkerij aan de haven. In dit monumentale pand vinden nu zakelijke bijeenkomsten, evenementen en feesten plaats. Daar waar het vroeger over oorlog ging, heerst nu de liefde: stellen vieren hier hun bruiloft.

Haven 54
4931 AH Zuiderwaterlinie

Markt Geertruidenberg

Wist je dat bijna 1000 jaar geleden de Markt van Geertruidenberg al het kloppende hart van een bloeiend handelscentrum was? Tot 1421, toen de St. Elisabethsvloed de stad overstroomde. Water was niet alleen een vijand maar ook broodnodig voor de middeleeuwers. Welwaterputten op de Markt beschermden de stad als er brand was. Nog steeds staan er een paar. In de achttiende eeuw bouwde de beroemde steenhouwer Guillaum Carrier drie putten om tot zwengelpompen. En samen met architect Philip Willem Schonck bouwde diezelfde steenhouwer prachtige, monumentale panden langs de Markt. Zo knapte de stad weer op na de oorlog tegen de Fransen.

Markt
4931 BR Zuiderwaterlinie

Hoofdwacht

Geertruidenberg, daar kwam je vroeger niet zomaar binnen. Militairen controleerden in tijden van oorlog wie er allemaal in en uitging. De Hoofdwacht (1786) was de centrale post van de wachtlokalen. Het bakstenen gebouw, een van de goed bewaarde monumenten van Geertruidenberg, heeft een ingebouwde galerij, gesteund door zes pijlers onder vijf kortbogen. Rechts (aan de noordzijde) zijn gevangeniscellen.

Venestraat 1
4931 BM Zuiderwaterlinie

Etappe 3: Van Geertruidenberg, via Klundert naar Willemstad

Welkom! In deze etappe tour je van Geertruidenberg naar Willemstad, langs meerdere beroemde vestingsteden. Zo kom je langs het buitengebied van Breda en rij je door Willemstad, twee machtscentra van de Oranjes tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Etappe 4: Van Willemstad via Steenbergen naar Bergen op Zoom

Je verlaat het mooie Willemstad. In deze etappe tour je langs vestingstad Steenbergen naar vestingstad Bergen op Zoom. Onderweg ontdek je ook het prachtige buitengebied.

Sluizencomplex Benedensas

Bij Steenbergen ligt het gerestaureerde Sluizencomplex Benedensas. Sinds 1824 beschermden de sluizen het achterliggende land tegen hoogwater uit het Volkerak. Ook overbrugden ze het hoogteverschil voor de scheepvaart. Want de sluis heet Benedensas omdat deze aan de benedenloop van de Vliet ligt, in tegenstelling tot inderdaad het Bovensas. Omdat het Benedensas deel uitmaakt van de zogeheten ‘natuurpoorten’ vormt deze locatie de perfecte uitvalsbasis om de nabijgelegen natuurgebieden te ontdekken.

Beneden Sasweg 4
4655 ST Zuiderwaterlinie

Fort Henricus

Keer op keer werd Steenbergen veroverd en geplunderd door Spaanse troepen. Tot 1627, want vanaf toen beschermde Fort Henricus in Steenbergen de haven en de sluis. Die sluis was belangrijk voor de inundatie (verdedigen met water). De hoornwerken, bastions en gracht van Fort Henricus maakten Steenbergen een onneembare vesting. In 1809 zette Napoleon zijn kanonnen voor het laatst klaar, uit angst voor een Britse invasie. Kort erna werd Fort Henricus afgebroken. De wallen, het binnenterrein en de gracht van het fort zijn hersteld.

Schansdijk
Zuiderwaterlinie

Info Routes Docs Tests Migrator Plugins

Application: vestingstedenroute
Framework: CFWheels 2.2.0
Environment: Development
Host Name: EC2AMAZ-FHVJMOL
CFML Engine: Lucee5.3.7.47
Data Source: Vestingstedenroute
Database Adapter: MySQL
URL Rewriting: On
URL Obfuscation: Off
Plugins: None
Route: Zuiderwaterlinie-details
Controller: Tours
Action: ZuiderwaterlinieDetails
Parameters: None
Execution Time: 156ms ( action ~140ms , view ~125ms , requestend ~16ms )