Excursie door historische polder bij Fort Bovensluis

Willemstad

Fort Bovensluis maakt onderdeel uit van de Zuiderwaterlinie (een serie van defensieve werken die omgeven zijn door geïnundeerde gebieden).
In Nederland bleek het onder water laten lopen van gebieden (inundatie) een goede manier om de vijand tegen te houden. Hiertoe werden zelfs speciale waterstaattechnische werken gemaakt (bijvoorbeeld speciale inundatiesluizen).

Fort Bovensluis werd in 1861 en 1862 aangelegd om zo’n inundatiesluis (de Bovensluis) te beschermen. Daarnaast moest Fort Bovensluis de achterzijde van Fort Sabina dekken en de oostelijke toegang tot de vesting Willemstad afsluiten.

Vandaag de dag is Fort Bovensluis het centrale middelpunt van een prachtig recreatiepark. De eigenaar, Marco Boertjes, biedt u graag de kans om te overnachten op deze bijzondere locatie. En hij biedt u een excursie aan, dwars door de polder bij het Fort Bovensluis, om kennis te maken met de rijke historie van dit gebied. Als je de achtergrond kent, krijgt de toch al mooie omgeving nóg een extra dimensie. Heeft u al kennis gemaakt met het heldhaftige, waargebeurde verhaal van de sabotage van onze inundatiesluis?

Genieten langs de route

Zuiderwaterlinine

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom

Title of attraction

Bezoek de parel van Bergen op Zoom, het Markiezenhof. Het voormalige woonpaleis is ontstaan in de periode tussen 1485 en circa 1520. Het Markiezenhof heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad, zo is het complex in het verleden gebruikt als adellijk woonpaleis, bestuurscentrum van het Markiezaat, militair hospitaal en kazerne. In 1968 besloot men het gebouw voor publiek open te stellen door er een museum van te maken. Op avontuur door dit uitgestrekte paleis met zijn vele zalen, kamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen, krijg je een goed beeld van de geschiedenis van stad en regio.

Geertruidenberg

De Bergsche Battery beeldt de historische stadsmilitie van Geertruidenberg uit

Title of attraction

Tijdens evenementen in binnen- en buitenland spelen zij de historische gebeurtenissen van 1593 zo natuurgetrouw mogelijk na. Bij de Battery heeft iedereen een eigenrol, zoals piekenier, musketier, kanonnier, zwaardvechter, tamboer, smid, marketenster, kwakzalver of muzikant. Alles wat past in een leger en kampement uit 1593.

Geertruidenberg

Verbindende vestingstad in Brabant

Title of attraction

In de tentoonstelling Geertruidenberg: Verbindende vestingstad in Brabant wordt ‘verbindend’ getoond, met als thema’s: de Langstraatspoorlijn, (meestal ‘t Halvezolenlijntje genoemd), de Zuiderwaterlinie en Krijgsgeweld. De drie genoemde thema’s waren eerder onderwerp van aparte tentoonstellingen van de Oudheidkundige Kring ‘Geertruydenberghe’, zijn dit jaar tot één bijzonder gevarieerde tentoonstelling samengevoegd.

Drunen

Restaurant & Partycentrum Remise

Title of attraction

Restaurant en partycentrum Remise is gelegen aan de rand van Drunen nabij Heusden en is een prima vertrek- en startpunt voor toertochten.

Bergen op Zoom

Speelnatuurlocatie De Kraaijenberg

Title of attraction

Prachtige speelnatuur locatie langs de route

Steenbergen

Stadherauten Steenbergen

Title of attraction

Op aanvraag wordt er een stadswandeling georganiseerd met opmerkelijke historische punten in Steenbergen. Leuk om te combineren met een toertocht langs de vestingsteden.

Steenbergen

Het Vestinghuis in de Gummaruskerk

Title of attraction

Het Vestinghuys is een tijdelijke tentoonstelling over erfgoed, geschiedenis en landschap in de gemeente Steenbergen.

Klundert

De Stad Klundert

Title of attraction

Kom gezellig binnenlopen en geniet van de pracht en praal van deze kerk.

Willemstad

Rondleiding op Fort Sabina

Title of attraction

Nieuwsgierig naar de historie en de verhalen van het fort? Elke laatste zondag van de maand rondleiding met gids. In juli en augustus elke zondag en woensdag.

Willemstad

Fort Sabina

Title of attraction

Met meer dan 200 jaar aan geschiedenis is Fort Sabina een bezoek zeker waard

Heusden

Toeristisch Informatiepunt (TIP) Heusden

Title of attraction

Voor inspiratie en informatie

Heusden

Stadswandeling door Heusden

Title of attraction

Je laten leiden langs steegjes, pleintjes, de stadshaven, prachtig gerestaureerde vestingwerken en vele monumentale panden die Heusden rijk is

Raamdonksveer

Dubbel genieten bij Boelaars

Title of attraction

Waan je in strandsfeer… in Raamsdonksveer!

Willemstad

Excursie door historische polder bij Fort Bovensluis

Title of attraction

Recreatiepark Bovensluis biedt een bijzondere rondleiding aan, dwars door een inundatiegebied van de Zuiderwaterlinie. U gaat met een huifkar door de historische polder bij Fort Bovensluis.